Drie typen kozijnen en hoe je ze moet onderhouden

Als je een huis of aanbouw wilt bouwen is het handig om vooraf goed na te denken over welke materialen je wilt gebruiken. Dit geldt eigenlijk voor alles, maar met name voor kozijnen is dit belangrijk. Het kan je keuze namelijk nogal beïnvloeden. In dit artikel zullen we de volgende materialen vergelijken: hout, kunststof en aluminium. Ook zullen we enkele tips geven zodat jij het onderhoud van je kozijnen kunt verbeteren.

Onderhoud houten kozijnen

Met hout is het erg belangrijk dat het goed wordt bijgehouden. Het is sowieso verstandig het hout eens in de 10 jaar te laten schilderen. Maar hiertussen is het ook heel erg belangrijk het hout goed bij te houden. Hout krimpt en zet namelijk altijd uit. Hierdoor kan er makkelijk stof en vuil tussen de kozijnen komen. Het is aan te raden het hout regelmatig met lauwwarm water en een schoonmaakmiddel schoon te maken.

Onderhoud kunststof kozijnen

Het onderhoud van houten kozijnen is over het algemeen redelijk eenvoudig. Het liefst maak je je kozijnen 1 keer per maand schoon met slechts een doekje en water. Let erop dat je geen schurende middelen gebruikt en ook niet met een droge doek reinigd want dit kan krassen veroorzaken.

Onderhoud aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen vergen vrijwel geen onderhoud. Het trekt namelijk geen vuil aan en kan ook niet splinteren. Om deze reden blijft aluminum meestal van zichzelf al redelijk schoon. Het schoonmaak interval is 2 tot 4 keer per jaar. Let er ook hier op dat je niet met schurende middelen gaat schoonmaken. Dit kan namelijk makkelijk krassen veroorzaken. 
Samenvattend kan er dus wel worden gesteld dat aluminium kozijnen het minste onderhoud hebben. Dit is dan ook voornamelijk de reden dat ze veel worden gebruikt bij vliesgevels. Waar grote ramen in de sterke aluminium raamprofielen worden gehouden. Mocht je dit met hout doen dan kan dit over tijd veel problemen veroorzaken. Natuurlijk heeft elk materiaal wel weer een andere uitstraling, dus is de keuze natuurlijk niet alleen op het onderhoud gebaseerd!