Een ecologische oase met leven op het dak

Wil je een groene oase op het dak, maar heb je niet veel tijd of engergie voor het onderhoud , kies dan voor een Sedum dak. Extensieve groendaken zijn vergelijkbaar met extreme locaties. De planten voor het sedumdak moeten daarom vooral droogtebestendig zijn en kunnen omgaan met een lage aanvoer van voedingsstoffen. Sedumplanten, ook wel sedumplanten of muurpeper genoemd, zijn echte overlevenden en zijn absoluut niet veeleisend. Dit zijn zeer robuuste, resistente en decoratieve planten uit de dikbladige familie en kunnen goed overweg met de bijzondere ligging op het dak.

Groene daken niet alleen voor platte daken

Een Sedum dak is overigens niet alleen voorbehouden aan platte daken, ook al is een dakhelling tussen de één en vijf graden ideaal. Op elk dak met een dakhelling tot 45 graden kan een groene tuin worden gecreëerd. Maar terwijl de normale platte dakconstructie voldoende is voor daken met een hellingshoek tot acht graden, moeten maatregelen worden genomen om het dak met een hogere hellingshoek te stabiliseren en te beveiligen.

Voor het plantendak is in ieder geval een wortelwerend dak nodig.

Een groendak zorgt het hele jaar door voor aangename temperaturen onder het dak en biedt een zeer goede geluidsisolatie. Bovendien besparen huiseigenaren op afvalwaterkosten omdat de waterafvoer van de dakoppervlakken aanzienlijk wordt verminderd.

Kosten voor een Sedum dak

De kosten voor extensieve groendaken bedragen gemiddeld 25 tot 35 euro per vierkante meter. Daarbij wordt ook de dakafdichting beschermd en de levensduur wordt verlengd tot wel 40 jaar. Een plat dak met grind bijvoorbeeld moet na 15 tot 25 jaar vaak gerenoveerd worden. Op de lange termijn is investeren in een groendak ook uit kostenoogpunt de moeite waard.

Met groene daken en groene gevels tegen de hitte in

Een beetje groen is niet alleen een verademing voor de ogen te midden van glinsterende hitte, maar ook een echte oase van welzijn die verkoelt en zorgt voor schone lucht. Nog een reden om bij renovatie te overwegen om het dak of de gevel te vergroenen