Een kierstandhouder: gemak en veiligheid voor iedereen

Kierstandhouder raam

Met een gerust hart en veilig gevoel jouw ramen even op een kiertje zetten om frisse lucht naar binnen te halen? Een kierstandhouder is dan de perfecte oplossing. Het is ook wel een deurketting en biedt volledige veiligheid tegen inbrekers. Een inbreker wacht immers niet op een raam met goede beveiliging. Elke seconde is immers kostbaar. Daarom is een kierstandhouder raam ideaal. Wij vertellen jou er meer over.

Wat is een kierstandhouder?

Een kierstandhouder is ook wel een ketting die het raam en het kozijn met elkaar verbindt. Tevens kan hij ook op deuren geplaatst worden. Maar er zijn ook kierstandhouders zonder ketting. Hierbij zijn beide kanten met elkaar verbonden door een soort handvat, dat je vervolgens naar je toetrekt of van je af, waardoor je het raam open of dicht zet. Deze hebben vaak een strakkere uitstraling. Bovendien heb je nog kierstandhouders die je in een palletje vastzet.

Maar waarvoor dient een kierstandhouder dan? De bedoeling is dat het raam niet verder open gaat tot een paar centimeter. Het garandeert net dat stukje extra veiligheid bij het openen van jouw raam. In bepaalde landen als Amerika is bijna iedere deur wel voorzien van een deurketting. In Nederland zie je het misschien wel wat minder vaak, maar een kierstandhouder is wel een mooie, vrijwel goedkope oplossing om toch jouw ramen of deuren optimaal te kunnen beveiligen.

Hoe werkt het?

Maar hoe kan het dan dat de kans kleiner is dat een inbreker binnen zal komen? Op het kozijn zit een speciaal schuifje, waar de ketting in past. Wanneer de ketting daar aan vast zit, kan het raam open tot zover de kierstandhouder dit toelaat. Als een inbreker dan jouw deur of raam probeert in te trappen of breken, zal de kierstandhouder ervoor zorgen dat de inbraakpoging langer duurt. Na een aantal trappen zal de kierstandhouder het wel begeven. 

Dat wil niet zeggen dat een kierstandhouder meteen slecht is. Nee, want deze kostbare seconden maken al gauw veel te veel lawaai. En daar wacht een inbreker nu net niet op. Wil je jouw raam verder open zetten, dan kan je de lengte ook eenvoudig zelf aanpassen. En het monteren is gelukkig ook een eitje. Je hoeft alleen de ketting of houder aan het kozijn of de muur te monteren. En vervolgens bevestig je de andere kant op het raamkozijn.

De juiste voor jouw raam kiezen

De juiste kierstandhouder voor jouw raam kiezen is gelukkig niet zo moeilijk. Je zal immers zelf moeten beslissen of je een kierstandhouder met een ketting wilt of niet en wel model. Wil je een strakke, moderne uitstraling of juist niet. Je kunt tevens voor een verstelbare kiezen, waardoor je jouw raam in verschillende standen open kunt zetten. Verder zal je de gewenste kleur moeten overwegen die bij jouw kozijn past. 

Wil je geen klapperend raam, dan kun je er ook een losse rubber bij aanschaffen. Dit geldt voornamelijk voor de Dulimex kierstandhouders. Voor de rest ligt het lot dus in jouw hand. Jij bepaalt welke jij wilt en het beste bij jouw wensen en stijl past. Easy toch?