Gootsteen verstopt? Gebruik zwavelzuur ontstopper

Je wilt natuurlijk niet weten hoeveel etensresten we al dan niet onbedoeld door onze gootsteen spoelen. Het is dan dus ook niet zo heel gek dat onze gootsteen een keer verstopt raakt. Des te belangrijker is het dus om dit zo snel mogelijk te verhelpen. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks alles weer naar boven komt. Buiten het feit dat het ontzettend stinkt en vies is, kan het water ook een enorme schade aanrichten aan bijvoorbeeld de keuken of je vloer. Dus wil jij weten hoe je je gootsteen effectief kunt ontstoppen? Lees dan hier ons tips. We kunnen je namelijk garanderen, dat het met één van de onderstaande tips of een combinatie, je verstopping gegarandeerd wordt verholpen.

Maak je sifon schoon

Je sifon? Je sifon is het gedeelte dat onder de gootsteen zit, ook wel bekend als ‘zwanenhals’. Hier blijft namelijk regelmatig troep achter waardoor er een verstopping kan ontstaan doordat het zich ophoopt. Naarmate het steeds meer wordt, heeft het water moeite om er lang te kunnen lopen, waardoor je merkt dat het water niet tot nauwelijks meer weg loopt. Wel is het verstandig om er een emmer onder te zetten voordat je de boel open draait. Je zit er niet op te wachten dat je alle eronder hebt zitten natuurlijk.

Zwavelzuur ontstopper

Heb je last van een hardnekkige verstopping, dan kun je ook gebruik maken van een zwavelzuur ontstopper. Bijna iedere verstopping is de gootsteen of afvoer wordt met zwavelzuur letterlijk weggebrand. Wel is het belangrijk ervoor te zorgen dat je bij het gebruik ervan handschoenen draagt. Het bijt namelijk direct, waardoor je vervelende brandwonden op je handen kunt krijgen. Niet voor niets is daarom zwavelzuur ontstopper met een gehalte van boven de 15 procent alleen nog verkrijgbaar met een vergunning.

Hoge druk

Lukt het niet om er doorheen te komen, dan ben je waarschijnlijk wel toe aan het wat zwaardere geschut. Belangrijk is wel dat je goed oplet dat je niet alles om je heen nat spuit en uiteindelijk de resten in de gootsteen er nog steeds hebt zitten. Verstandig is daarom ook om een doek te pakken, waarmee je de bovenkant van de wasbak kunt afdekken. Zo kunnen eventuele spetters geen kant op en kun jij rustig je gang gaan. Richt de hoge druk op de gootsteen zelf en houd de straal hier enkele seconden op. Dit herhaal je vervolgens een aantal keer, zodat er stukje bij beetje steeds meer vuil wordt weggespoten. 

Heb je nu zelf geen hoge druk, dan kun je ervoor kiezen om er één te kopen, maar natuurlijk kun je er ook gewoon een huren bij een bouwmarkt of lenen van vrienden. Het voordeel is namelijk, dat de kosten voor een hoge druk vele malen voordeliger zijn dan dat je hier iemand voor moet laten langskomen.