Handige tips bij oplaadpaal kopen
Gaaf, je hebt een elektrische auto gekocht! Gefeliciteerd met je keuze. Daar ga je veel plezier van hebben. Nu nog een oplaadpaal kopen, want zonder dat kom je niet ver. Nu is het kiezen van de juiste paal nog best een klus. Er zijn zoveel palen op de markt waaruit je kunt kiezen. Wat is nu een slimme keuze? Het antwoord is afhankelijk van een aantal factoren. Om je te helpen bij het vinden van het juiste model voor jouw auto hebben we dit artikel geschreven. We leggen je uit waar je op moet letten en geven je handige tips zodat je meest geschikte oplader zonder moeite kunt vinden.
Kies je voor een paal of een box?
Bij oplaadpaal kopen kun je kiezen tussen een paal en een box. Beide doen hun werk. Een paal is handig als je geen plek hebt om de lader te bevestigen. Dit model kun je overal neerzetten in de buurt van je auto. Als je een muur in de buurt hebt, kun je er ook voor kiezen om een box te kopen. Die kun je gewoon aan de muur bevestigen. Dan heb je geen standaard nodig om hem op vast te zetten. Het is wat je zelf het handigst vindt. Qua functionaliteit en mogelijkheden kun je met beide opties alle kanten op.
Oplaadpaal kopen met of zonder contract?
Je kunt bij oplaadpaal kopen ervoor kiezen om een energiecontract af te sluiten al je dat wilt. Het hoeft niet als je dat niet wilt. Als je een contract afsluit kijk dan goed naar de tarieven, voorwaarden en kleine lettertjes. Check ook altijd je het energiecontract dat je op je huis hebt lopen. Het kan best zijn dat de tarieven ver uiteen lopen. Als het contract voor je auto duurder is dan je reguliere contract is het geen goed idee om een extra contract af te sluiten. Dan kun je beter via je gewone contract de energie laten lopen.
Check of de paal matcht met je auto
Bij oplaadpaal kopen is het belangrijk om te letten of de auto en de paal matchen samen. Je kunt een hele sterke lader kiezer, maar als je auto dat niet aankan heeft het weinig zin om daarin te investeren. Er zijn verschillende sterktes. Je kunt kiezen tussen 11 kW en 22 kW. Voor de laatste heb je over het algemeen een verzwaring in je meterkast nodig. Daar zijn extra kosten aan verbonden. Een alternatief is nog om je auto met een gewone stekker in het stopcontact op te laden. Alleen dan ben je uren en uren bezig met het opladen van de auto. Wij raden je aan om een andere optie te kiezen.
Laden op zonne-energie of niet
Bij oplaadpaal kopen kun je kiezen voor een model dat op zonne-energie functioneert. Als je zonnepanelen hebt, kun je dan in principe energieneutraal je auto opladen. De lader kan rechtstreeks op de zonnepanelen worden aangesloten. Zo hoef je nooit energiekosten te betalen voor het laden van je auto. Dat maakt je aanschaf meteen nog aantrekkelijker. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden als je deze optie interessant vindt.