Het schoonmaak traject van een verzamelaars huis

Op tv kennen we allemaal wel de ernstige gevallen waar mensen extreem veel troep in hun huis verzamelen. De ook wel genoemd ‘hoarders’ of in het Nederlands verzamelaars. Deze mensen gooien over de tijd van jaren bijna niks weg en zo hopen allerlei viezigheid en spullen zich op. Het huis zal hierdoor ook niet onderhouden worden en dus vervallen en kapotgaan.

Verzamelaars huizen opruimen

Als een huis ontzettend vervuild is het lastig om te beginnen met het opruimen omdat je vaak niet weet waar je moet beginnen. Als het verzamelen nog niet te ver uit de hand gelopen is, is het iets wat je best prima zelf kan doen. Maar met grote klussen is het misschien een taak die je beter kunt uitbesteden aan een professional. De schoonmaak vervuilde woning is ontzettend lastig om het alleen te doen en dus zijn zulke teams beschikbaar om ook met de gevaarlijkere gevallen te werken.

Waarom verzamelen mensen

Mensen die zo veel verzamelen hebben het idee dat elk item die ze in hun bezit hebben later nog een waarde gaan krijgen en dus kunnen ze het niet weggooien. De angst dat ze het later misschien nog nodig gaan hebben weerhoudt hun van het weggooien van spullen. Het wordt vaak erger na stressvolle situaties om met deze gevoelens om te gaan. Het zit in het lijntje van OCD wat te maken heeft dwangmatig gedrag wat zich uit in verzamelen. Soms zullen het maar bepaalde items zijn of alles wat ze hebben.

Bron: woning-ontruimingservice.nl