Hoe werkt een hypotheek voor zzp’ers en ondernemers?

hoe hypotheek berekenen

Voor zelfstandigen zonder personeel en ondernemers ligt het proces om een hypotheek te krijgen net iets anders dan voor mensen in loondienst. Het belangrijkste verschil zit hem in hoe geldverstrekkers naar je inkomen kijken. Waar iemand in loondienst vaak een vast salaris heeft, varieert het inkomen van zelfstandigen. Hierdoor vragen banken vaak om meer documentatie en een langer financieel trackrecord. Het is cruciaal om te weten hoe hypotheek berekenen in zijn werk gaat voor zzp'ers en ondernemers. Geldverstrekkers willen een duidelijk beeld krijgen van je gemiddelde jaarinkomen over de laatste drie jaar. Dit gemiddelde speelt een grote rol in het bepalen van het bedrag dat je kunt lenen. Ze kijken ook naar de stabiliteit en toekomstperspectieven van je onderneming.

Het belang van jaarcijfers

Je jaarcijfers laten zien hoe je onderneming er financieel voor staat. Deze cijfers zijn de basis voor de berekening van het hypotheekbedrag. Banken eisen meestal de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Een stijgende lijn in inkomen heeft een positief effect op je hypotheekaanvraag. Het laat zien dat je onderneming groeit en dat je in staat bent om je inkomen te verhogen. Soms kan een bank besluiten om een jaar met een lager inkomen minder zwaar mee te laten wegen als je een goede verklaring hebt voor de dip.

Wat NHG voor zelfstandigen kan doen

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt extra zekerheid, zowel voor de geldverstrekker als voor jou. Als zelfstandige kun je ook in aanmerking komen voor NHG, maar de eisen zijn strikt. Je moet onder andere bewijzen dat je de afgelopen drie jaar inkomen hebt gegenereerd uit je onderneming. De NHG-grens bepaalt tot welk hypotheekbedrag deze garantie kan worden verstrekt. Deze garantie maakt het risico voor de bank kleiner en kan leiden tot een lagere rente voor jou.

De verschillen per bank

Niet elke bank hanteert dezelfde regels voor het verstrekken van een hypotheek aan zzp'ers en ondernemers. Sommige banken zijn gespecialiseerd in hypotheken voor zelfstandigen en bieden daarom meer flexibele voorwaarden. Het loont om verschillende aanbieders te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de rente maar ook op voorwaarden zoals de mogelijkheid tot boetevrij aflossen en de duur van de rentevastperiode.

Bereid je goed voor

Het traject om als zzp'er of ondernemer een hypotheek te krijgen, vraagt om een goede voorbereiding. Zorg dat je financiële administratie op orde is en dat je een realistisch beeld hebt van je inkomenssituatie. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je helpen om je kansen te vergroten. Deze professional weet precies bij welke geldverstrekkers je de beste kans maakt en welke documenten je nodig hebt. Met het juiste advies en een duidelijk overzicht van je financiën sta je sterk in je schoenen bij het aanvragen van een hypotheek.

huis