Industriële Plafond, kroonluchter of ophanging: Je moet kiezen.

Van alle kleuren, alle maten plafond, kroonluchter of ophanging, we weten niet waar we moeten zoeken. Hier zijn een paar tips.

De industriële plafondlamp, de kroonluchter en de ophanging zijn een aanwinst voor decoratie en licht in een woonkamer, slaapkamer, kantoor of gang. Afhankelijk van de ruimtes die je wilt verlichten, met een hoge plafondhoogte of juist een lage plafondhoogte, is de keuze zorgvuldig.

De industriële plafondlamp is aan het plafond bevestigd en is een elektrisch verlichtingssysteem dat aan het plafond is bevestigd. Het wordt nooit opgehangen, in tegenstelling tot de kroonluchter of de ophanging. Afhankelijk van het model kan hij draaien of zichzelf oriënteren.

Er zijn verschillende soorten industriële plafondlampen beschikbaar: de gloeiende plafondlamp is vooral aan te raden voor doorgangsruimten zoals een gang, omdat ze direct licht geeft. Voor woonkamers is de halogeen plafondlamp meer geschikt, omdat deze voor algemeen licht in de kamer zorgt. Evenzo zijn LED-plafondlampen ideaal voor ruimtes die regelmatig moeten worden verlicht.

Het laatste waar je rekening mee moet houden, is de grootte van jouw kamer. Voor kleine ruimtes zoals gangen of toiletten raden we een plafondlamp van maximaal 30 cm aan. Voor grote ruimtes zoals de woonkamer of de slaapkamer zorgt een grote industriële plafondlamp voor optimale verlichting, vaak verstandiger.

De pendelarmatuur

Een pendelarmatuur is een pendelarmatuur die over het algemeen uit één lichtpunt bestaat, in tegenstelling tot een kroonluchter. Een samenstel van ophangingen, in clusters of in een rij, kan het echter mogelijk maken om meerdere lichtpunten of zelfs een lichtlijn te creëren.

De locatie van de ophanging is een criterium waarmee rekening moet worden gehouden. Boven een eettafel kan de ophanging bijvoorbeeld lager dalen dan bij een entree: tot 1,60 m vanaf de grond ongeveer tegen 2 m bij een entree. Dit zal het licht in de eetkamer of keuken organiseren en de kamer in het midden richten op het dieptepunt van het licht.

Grote plafondhoogtes zijn een ideale eigenschap om hanglampen intelligent te bedienen. Een harmonie van vorm, maar ook van grootte, is wenselijk.

De kroonluchter

Boven een tafel of in het midden van de woonkamer kan een kroonluchter een echte aanwinst zijn voor de woonkamer. In ruimtes die baat hebben bij een goed volume met voldoende plafondhoogte, vindt het natuurlijk zijn plaats en zorgt het voor een warme sfeer. De kroonluchter wordt ook veel toegepast in projectruimtes: hal, entree, vergaderruimte etc.