Oorzaken van een stinkende wc

wc stinkt

Iedereen wilt een fris en schoon toilet in huis, en over het algemeen bereikt men dit ook. Maar soms kan het zijn dat de wc stinkt ondanks de regelmatige schoonmaakbeurt. In dit artikel kom je erachter hoe dit komt alsook eenvoudige oplossingen om deze te bestrijden.

De oorzaken van een stinkend toilet

Er zijn verschillende oorzaken voor een onaangename geur, maar het komt neer op de volgende aspecten:

 1. Ventilatie en schoonmaak

 2. Problemen met de pot en stortbak

 3. Afvoerproblemen

Onjuiste schoonmaak en ventilatie

wc stinkt

De geur van urine blijft hangen in een toilet en verdwijnt vanzelf wel. Maar de urine blijft achter op de plekken die we niet regelmatig schoonmaken: onder de toiletbril en onder de rand van de pot. Na verloop van tijd geeft deze een vieze geur af.

Indien het rooster voor luchtafvoer (bij sommige toiletten) verstopt raakt, kunnen de onaangename geurtjes niet ontsnappen.

Door nauwkeurige schoonmaak en het plaatsen van lekkere geurtjes zoals een luchtverfrisser of geurstokjes zorg je voor een toilet dat altijd fris ruikt.

De pot en stortbak

Openingen in de pot zoals scheurtjes of een beschadigde kitrand laten vieze geurtjes binnen die dan blijven hangen, waardoor de wc stinkt. Tijdens de schoonmaakbeurt kun je gelijk inspecteren of er reparaties nodig zijn.

Het laagje water dat achterblijft in het toilet – een waterslot genaamd – heeft een hele belangrijke functie: de onaangename rioollucht tegenhouden. Bij afwezigheid hiervan stijgt de lucht omhoog en gelijk het toilet in. Spoel dus even door als dit het geval blijkt te zijn.

De stortbak wordt wel schoongemaakt, maar de binnenkant krijgt niet al te vaak een reinigingsbeurt. Hierdoor kan er algengroei ontstaan, en als gevolg van de muffe geur heb je al gauw te maken met een onaangenaam toilet.

Problemen met afvoer

Niet elke verstopping is zichtbaar; denk bijvoorbeeld aan een verstopping verderop in de afvoer. Het water dat na gebruik van het toilet wordt doorgespoeld, wordt tijdelijk tegengehouden met een vieze geur als gevolg. Het bijhalen van een loodgieter is hierbij de oplossing, maar natuurlijk weet je of dat echt nodig is, want je hebt dan de andere mogelijkheden geëlimineerd.