Raamdecoratie

Een goede raamdecoratie is, bijvoorbeeld in een woonkamer, zeer belangrijk. Het bepaalt de sfeer in huis. De raamdecoratie wordt niet alleen gebruikt voor de sfeer, maar ook voor de privacy, isolatie en zonwering. Je kunt tegenwoordig kiezen uit veel verschillende soorten raamdecoraties. Alle raamdecoraties hebben hun voor- en nadelen. Je kunt bij raamdecoraties denken aan gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, jaloezieën van hout en kunststof en paneelgordijnen.

Gordijnen

Gordijnen worden al heel lang gebruikt als raamdecoratie. Het is een stof die voor het raam wordt gehangen. Je kunt daarbij denken aan de glas- en overgordijnen. Bij het gebruik van glasgordijnen kun je wel over het algemeen naar buiten kijken, maar andersom gaat moeilijk. Hierdoor wordt de privacy gewaarborgd. Ondanks dat veel andere soorten raamdecoraties veel worden toegepast, worden zij ook nog steeds gebruikt. De warme uitstraling in een woonkamer wordt door het gebruik van gordijnen extra versterkt.

Rolgordijnen

Het is een gordijn wat op een rol is bevestigd. Het kan door middel van een koord omhoog en omlaag worden gerold. Zij dienen vooral om de inkijk te beperken. Vaak worden ze van kunststof gemaakt en daardoor in een badkamer of keuken gebruikt. Ze zijn over het algemeen vochtbestendig. Een doe het zelver is tegenwoordig in staat ze zelf te hangen.

Duo rolgordijn

Een duo rolgordijn is opgebouwd uit twee lagen stof. De lagen kunnen over elkaar worden geschoven. Een laag is doorzichtig. Hij is wel in staat om de zonneschijn buiten te houden. Je kunt hem overdag dicht doen en toch naar buiten kijken. De andere laag is ondoorzichtig. Wanneer je deze laat zakken, heb je volledige privacy.

Jaloezieën

Je kunt ook jaloezieën gebruiken om je raam af te schermen. Omdat de lamellen nu breder zijn dan vroeger worden ze wel weer vaker gebruikt. Door de brede lamellen is het schoonmaken ervan een stuk eenvoudiger geworden. Je kunt zelf de stand regelen in verband met de verduistering. tegenwoordig zie je vaak bij een moderne inrichting houten lamellen.

Paneelgordijnen

Het zijn in principe verticale lamellen. Zij vallen over elkaar als ze gesloten zijn. Bij de bestelling kun je de breedte van de lamellen zelf bepalen. Je kunt de lamellen kantelen en opzijschuiven. Omdat er zoveel kleuren zijn, kunnen ze in ieder interieur worden ingepast.