Schaduw definiëren

Wat is – precies – schaduw? Laten we eens kijken naar de verschillende soorten schaduw door middel van veelgebruikte termen. In dit artikel vindt u meer over de soorten schaduw die u kunt vinden en welke schaduw uw tuin vooral heeft (Bron: https://www.rainbow-collection.nl/).

Deep Shade – er is helemaal geen direct zonlicht en slechts een kleine hoeveelheid gereflecteerd licht, zoals van de muur van een lichtgekleurd huis, garage of hekken. Dit zou onder de luifel van verschillende grote, volledig volgroeide volwassen bomen kunnen zijn. Of onder een van de knikarmschermen of uitvalschermen die u geplaatst heeft.

Light Shade – krijgt slechts een tot twee uur direct zonlicht per dag, maar heeft nogal wat gereflecteerd licht van nabijgelegen muren en hekken. Waarschijnlijk onder grote bomen, maar heeft ofwel ochtend of middag zon in het bereik.

Gedeeltelijke schaduw – ziet direct zonlicht voor twee tot zes uur per dag met gevlekte schaduw de rest van de dag. Dit zou kunnen zijn door een van de minder volwassen bomen in de buurt, een minder aantal bomen dicht bij elkaar of een boom die geen uitgebreide bladstructuur heeft.

Volle zon – ontvangt ten minste zes uur zonlicht per dag, maar meer kans heeft op acht tot tien uur zon. Dit kunnen kortere of jongere bomen zijn, bomen die breder aangeplant zijn met veel afstand, of boomsoorten met kleinere bladeren en minder schaduw structuur, zoals iepen in vergelijking met eiken.

Gebruik deze informatie als u van plan bent groenten of fruit te gaan verbouwen in uw tuin. Elke plant reageert namelijk anders op zon en schaduw en heeft van beide een verhouding nodig. Wees daarom bewust waar u uw planten plant en hoe u deze tot het uiterste verbouwt. En vergeet niet dat het zijn vruchten afwerpt, ook al moet u misschien uw tuin een beetje verbouwen naar de smaak van de planten. Het is iets waar u voor een langere tijd van kan genieten.