Schaduw in de tuin

Om ervoor te zorgen dat je terras, zwembad of andere leuke ruimtes het hele jaar door comfortabel en bruikbaar zijn, zijn hier een aantal functionele, stijlvolle manieren waarop je schaduw kunt toevoegen aan je buitenruimtes (Bron: https://www.rainbow-collection.nl/).

Plant bomen.

Schaduwbomen zijn een voor de hand liggende keuze en een milieuvriendelijke, goedkope manier om schaduw toe te voegen aan buitenruimtes. Je moet natuurlijk rassen selecteren die groeien op een manier die schaduw biedt, maar Je kunt gemakkelijk tal van opties vinden bij je plaatselijke kwekerij of door samen te werken met een landschapsarchitect. Veel schaduwbomen zijn bladverliezend, dus misschien wil je kiezen voor groenblijvende planten voor een mooie tuin het hele jaar door.

Het probleem met deze optie is dat het vele jaren zal duren voordat een jonge boom groot genoeg is om een ​​aanzienlijke hoeveelheid schaduw te bieden. Het eindresultaat is echter zeker het wachten waard. Sommige huiseigenaren creëren zelfs volledige buitenkamers onder het bladerdak van een enkele schaduwboom, waardoor een ruimte ontstaat die functioneel, mooi en geïntegreerd is met de natuur.

Houd er ook rekening mee dat strategisch geplante schaduwbomen de kosten en het energieverbruik bij het verwarmen en koelen van je huis kunnen verlagen.

Uitvalschermen en knikarmschermen

Je kan ook een uitvalscherm of knikarmscherm aan je huis toevoegen. Deze strekt zich over de tuin en geeft zo een goede schaduw in het midden van de dag. Aan het eind van de dag (midden in de zomer, aan het einde van de avond) zal er weinig schaduw zijn in de tuin, maar zal het scherm je huis nog steeds overschaduwen waardoor je na het relaxen in de tuin in een koel huis binnenkomt.

Voeg een tuinhuisje toe.

Door zelfs een klein prieel aan de achtertuin of voortuin toe te voegen, ontstaat er een overdekte zithoek waar je kunt lezen, ontspannen of bezoek van vrienden kan ontvangen. Het installeren van een tuinhuisje voegt onmiddellijk een buitenkamer toe die wordt geleverd met zijn eigen schaduw en bescherming tegen de elementen, dit is dus een geweldige optie voor huiseigenaren die de ruimte en het budget hebben voor dit huisverbeteringsproject. Als extra bonus zullen verschillende gebieden rond het prieel ook schaduw krijgen als de zon door de lucht beweegt, wat een beschermde ruimte kan bieden waarin je kinderen of honden buiten kunnen spelen of ontspannen.