Waar moet je rekening mee houden als je op jezelf gaat wonen?

Alleen

Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen, dan kan dit heel spannend zijn. Voor het eerst ben je weg van je ouders en heb je ineens veel meer vrijheden. Dat gaat ook gepaard met meer verantwoordelijkheden. Er zijn namelijk veel dingen die je zelf moet regelen, zowel voor jezelf als voor de woning. Wil je weten waar je rekening mee moet houden wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen? Lees dan deze blog!

Huur- of koopwoning

Als je uit huis gaat, dan verhuis je naar een huur- of een koopwoning, afhankelijk van je budget. Het belangrijkste aan deze woningen is de staat. Hoeveel moet je doen en hoeveel mag je aanpassen aan een woning? Een koopwoning mag je volledig aanpassen naar jouw eigen smaak, terwijl een huurwoning verbonden is aan restricties vanuit de verhuurder. Je mag in een huurwoning dus niet zomaar een vloer van Plankenland plaatsen. 

Uitzet

In je eigen huis is het belangrijk dat je eigen spullen hebt, zoals bestek, kopjes, een waterkoker en pannen. Dit zijn spullen die je niet bij de woning krijgt. Als je al deze zaken nog moet kopen ten tijde dat je uit huis gaat, dan ben je aanzienlijk veel geld kwijt. Verdeel je deze uitgaven over meerdere jaren, dan zal het nauwelijks voelen alsof je daar geld aan hebt uitgegeven. Het belangrijkste is dat je noodzakelijke spullen vanaf dag één al in huis hebt. Dan kan je tenminste fatsoenlijk overleven.