Zijn zonnepanelen geschikt voor jou ?

In de zoektocht naar een groenere planeet blijven we op zoek naar duurzame energiebronnen zodat we doen wat het juiste is voor onszelf en voor het milieu. Het oeroude adagium ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ gaat ook hier weer op. Maar op welke manieren kun je precies zelf bijdragen aan een schonere, milieubewustere aarde? Bij Energie Vanzelf kunnen ze je in ieder geval al helpen om zonnepanelen op je dak te zetten. Dat is een goede eerste stap.

Ruimte, zonlicht en helling

In principe zijn zonnepanelen voor veel verschillende situaties geschikt. Zo kunnen zonnepanelen zowel op een plat dak als op een schuin dak geplaatst worden. Wat wel invloed kan hebben op de effectiviteit van je zonnepanelen, is vanuit welke hoek de zon komt.  Een dak gericht naar het Zuiden, het Westen, of het Oosten vangt vaak meer licht dat een dak dat gericht is naar het Noorden. en hoeveel schaduw er dus op jouw dak valt. Misschien staat er bijvoorbeeld een boom of een dakkapel in de weg waardoor het rendement veel minder wordt. Daarnaast zijn ook de richting en de helling van je dak van belang. tot slot moet je ook de ruimte hebben voor zonnepanelen; heb je dakramen, dan wordt deze ruimte al minder.

Verhuisplannen?

Daarnaast kan het om financiële redenen belangrijk zijn om voor jezelf na te gaan hoe lang je nog van plan bent in je huidige huis te gaan wonen. Zonnepanelen kosten namelijk heel wat om aan te leggen. TEgelijkertijd verdien je deze investering wel terug doordat je minder geld kwijt bent aan energiekosten. Je bent immers zelfvoorzienend. Toch kost dat tijd: voor het gemiddelde huishouden duurt het vijf tot zeven jaar voordat ze de investering hebben terugverdiend. Ben je dus van plan in de nabije toekomst, dat wil zeggen binnen vijf jaar, te verhuizen, dan kan dat een reden zijn om even te wachten met zonnepanelen kopen tot je nieuwe woning.